DGS Nasıl Tercih Yapmalıyım?
DGS Dikey Geçiş Sınavına girdikten sonra asıl önemli olan konu sınava girdikten sonra yapılacak tercihlerdir. Zira yanlış bir tercih ile sıralama ile kişi sınav sonrası istediği okula ve veya bölüme giremeyebilir hatta açıkta kalarak dört yıllık okul şansını yitirebilir. Onun için çok doğru ve bilinçli tercih yapmak eğer konu hakkında yeterince bilgi yoksa mutlaka bu konuda uzman kişilerden destek almanız gerekmektedir.
DGS de tercih yapmak en az diğer sınavlarda olduğu gibi dikkat edilmesi gereken bir konudur. Peki ana hatları ile dikey geçiş sınavında nasıl tercih yapılmalıdır. Kısa balıklar halinde madde madde sıralama yapalım
- İlk dikkat edilmesi gereken ana ve asıl nokta tercih kılavuzunu çok doğru bir biçimde anlamak ve okumaktır. İşin püf noktası tercih kılavuzunda o yüzden kafanızda anlaşılmayan hiçbir şey kalmasın.
- Sizin bu tercih ve sonrası tüm yaşamınızı etkileyeceğinden sadece sevdiğiniz ve ileride yapmak istediğiniz mesleğe dair tercih yapın. İlk tercihinizden son tercihinize kadar istediğiniz bölümleri yazın.
- Geçmiş yıllarda yapılan yerleştirmeleri çok iyi inceleyin ve değerlendirin
- Tercih yapacağınız ve sonrasında okuyacağınız okulun size uyup uymadığına, maddi ve manevi anlamda sizin beklentilerinize yanıt verip veremeyeceğini araştırın. dgs.gen.tr Yanlış bir okul, yanlış bir kent geri dönülmez hatalar yapmanıza ve sonrasında yaşamınızın bundan etkilenmesine neden olacaktır. Gerçekten ne istediğinize iyi karar verin
- En başa puanlarınızın uyması durumunda en çok istediğiniz ve hedeflediğiniz bölümü yazın.
- Bu sıralamada birbirine çok yakın puanda olan tercihlerle karşılaşılabilir. Ya da istediğiniz bölüm alt sıradaki tercihlerde olabilir. O zaman tutarsız tercih yapmamak için istek dışındaki bölümleri çıkartmak gerekir.
- Tutarsız tercihler yapmaktan sakının. Okulların puanlarını göze alarak tercih yapın. Örneğin yüksek puanlı bir bölümü alt sıralara yazarsanız o bölüme girme şansınız puanınız tutsa bile altlarda olmadığı için olamayacak ve şansınız kaybolacaktır. Okulların puanlarına dikkat edin.
- Tüm tercihleri doldurmak zorunda hissetmeyin ve sadece gerçekten istediklerinizi tercih listesine girin
- Tercih yaparken kendi yeteneklerinizi, sınırlarınızı asla göz ardı etmeyin
- Bu sizin geleceğiniz illa kariyer yapmak uğruna kendinizi mutsuz edecek adımlar atmayın
- Kodlama hatası yapmamaya özen gösterin
- Tercihlerinizi sunmadan önce mutlaka kontrol edin
- Üniversite ve bölüm sıralaması hatası yapmayın
- Bölümlerin özel şartlarını mutlaka bilin ve size uyup uymadığına dikkat edin
- Eğer sağlık sorunlarınız varsa ve gideğiniz okulun ve veya kentin koşulları sağlığınız açısından olumsuz etkiler yapacaksa gitmeyin ve tercihleriniz arasına koymayın. Benzer bir başka kentteki okulu tercih edin.