DGS Sınavı Aşamaları
DGS Sınavı Hakkında Bilgilendirmeler
Biz bu yazıda bir diğer yazının devamı olarak DGS yani Dikey Geçiş Sınav süreci hakkında bilgiler vermeye çalışacağız. Yani şu sorulara yanıt arayacağız. Dikey Geçiş Sınavı öncesi, sınav süreci ve sınav sonrası neler yaşanıyor, hangi aşamalardan geçiyoruz. İşin özünde biz bu yazıda tamamen sınav sürecine dair kafanızdaki soru işaretlerini gidermeye ve kafanızdan bu sorunu atmanıza yardımcı olmaya çalışacağız.
Sınav süreci toplamda üç evre olarak kabul edilebilir. Bunlar, sınav öncesi, sınav sırası ve sınav sonrası.olarak adlandırılabilir.
O zaman şimdi bu evreleri aşama aşama irdeleyelim, en basit ve yalın anlaşılır biçimiyle.
Aşama : Sınav Öncesi
Bu aşamada Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi tarafından istenen evraklar hazırlanarak öğrenci için belirlenen sınav yerinde öğrenci belirlenen saatten yaklaşık on beş dakika önce bulunmak durumundadır. Sınava sınav başladıktan sonra gelmesi ve / veya sınava eksik evrakla, istenen evrakla gelmemesi durumunda sınava girecek aday sınava alınmaz. Örnek vermek gerekirse, eğer öğrenci kimlik kartı olarak istenen nüfus cüzdanı veya pasaport yerine başka bir kimlik getirdiyse sınava alınmaz. Örneğin ehliyet gibi.
Aşama Sınav Sırasında
Aşama: Sınav Sonrası
Sınav bitiminden sonra sınava giren öğrenci, düzgün bir biçimde sınav kitapçığını ve yanıt anahtarını sınıftaki görevliye teslim ederek ilgili zamanda sınav ortamından ayrılır. Bundan sonraki aşama sınavı yürüten görevliler ile Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi arasında gerçekleşen bir süreçtir. Bu evrede ise, sınav dokümanları gizli ve kontrollü, güvenli bir biçimde ÖSYM’ye ulaştırılır. dgs.gen.tr Burada hakemler gözetiminde alınan sınav kağıtları kontrol edilerek, ayıklanır. Her sınav kağıdı iki kere optik okuyucudan geçirilerek okutulur . Belirlenen değerler Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi bilgi merkezine aktarılır ve belirlenen gün ve saatte sınav sonuçları internet ortamında açıklanır. Öğrencilere sınav sonuçları gönderilir ayrıca kamuoyuna bilgilendirme yapılır. Bu aşamada sınava giren öğrenciler Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi sitesine kendilerine ait TC Kimlik Numaraları ve kendilerine verilen şifre ile girerek sonucu öğrenirler.
Not: eğer sınavda Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi kendileri tarafından hatalı soru olduğunu tespit ederse, bu soruyu yanıtlayan öğrencilerin yanıtları doğru olarak kabul edilir ve öğrenciye eksi puan olarak yansıtılmaz ve puanı düşürülmez ayrıca Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi bu hatalı soru olayını kamuoyu ile paylaşarak gerekli duyuruyu, hangi sorunun neden yanlış olduğunu ve sürecin nasıl ilerleyeceğine dair gerekli bilgilendirmeleri yapar.
Peki Ya Sonra?
Sınava girdiniz, sonuçlar açıklandı peki bundan sonra süreç nasıl işler. Tabi ki bu aşamada yerleştirme süreci başlar. Peki yerleştirme sürecinde hangi adımlar vardır dilerseniz onları yanıtlayalım. Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi bu sürecin nasıl işleyeceğini, takvimi, kendi internet sitesinde daha önceden açıklamaktadır. Buna göre sınava giren öğrenci tercihleri, puanları, ÖSYM’nin tercih kılavuzundan görebilirler. Burada tercih kılavuzunu doğru yorumlamak çok önemlidir. Yanlış anlamalar olmaması için takıldığı yerde öğrenci mutlaka Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi yetkilileri ile görüşerek bilgi almalıdır. dgs.gen.tr Tercihler ÖSYM’nin sitesinde elektronik ortamda yapılmakta ve yapılan tercihlere göre son durumun bir çıktısı alınarak, imzalandıktan sonra Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi’ne gönderilmelidir. Birinci yerleştirmelerde belirlenen kontenjanlarda açık kalması durumunda ek yerleştirmeler yapılmaktadır. Bu daha önceden olmamasına rağmen 2009 yılından itibaren başlamış bir süreçtir. Bir aday yalnız mezun olduğu alan ile ilgili programlar arasından, koşulları karşılamak şartıyla en çok 30 tercih yapabilmektedir. Sınav sonuçlarının açıklanma süresi her yıl değişmekte ancak yaklaşık olarak 1 ayı bulmaktadır.