Dikey Geçiş Sınavı Ek Yerleştirmeleri
Yüksek öğretim sistemimizde, bölümler arası geçiş yapabilmek için iki yöntem söz konusudur; yatay geçiş ve dikey geçiş. Bağlı olduğunuz programdan, üniversite içindeki veya başka bir üniversitedeki benzer bir programa geçmeye yatay geçiş adı verilir. Burada bahsedeceğimiz ise dikey geçiştir.
Önlisans ya da meslek yüksek okulu diplomasına sahip olan, ve lisans tamamlamak isteyen adayların dört yıllık bir bölüme geçmesine dikey geçiş denir. Bunu gerçekleştirebilmek için, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’na ( DGS ) girmek ve başarılı olmak gerekir.
DGS 2000 yılından bu yana her yıl Temmuz ayında yapılmaktadır. ALES benzeri soru tipine sahiptir ve; sayısal ve sözel yeteneği ölçer. Puan hesaplaması yapılırken, sınav sonucuna Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı ( AÖBP ) eklenir. 2009 yılına kadar sınav öncesinde yapılan tercihler, o tarihten bu yana sınav sonrasında yapılmaktadır. Ek yerleştirme uygulaması da aynı şekilde 2009 yılından beri vardır.
Sınavın ardından adaylar ÖSYM’nin internet sitesi yardımıyla tercihlerini yaparlar. dgs.gen.tr Bir aday mezun olduğu alanla alakalı programlar arasından tercih yapabilir, ve en fazla otuz tercih hakkı vardır. Sınav sonuçları yaklaşık bir ay içerisinde açıklanır.
İlk yerleştirmede bir programa geçemeyen öğrenciler için ek yerleştirme şansı da vardır. Ek yerleştirme için ayrıca bir kılavuz hazırlanmaz. Ekim ayında yapılan bu yerleştirmeye başvurabilmek için, adayın DGS’ye girmiş olması ve bir lisans programına yerleşmemiş olması gerekir. İlk yerleştirmede geçiş yapmış olan adaylar bu haktan yararlanamaz.
Ek yerleştirmede taban puan şartı aranmaz. Adayların yapabileceği tercih sayısı değişebilir; onsekiz ya da yine otuz tercih hakkı verilebilir. Başvurular ÖSYM’nin internet sitesinden bireysel olarak yapılır, sonuçlar yine bu siteden açıklanır ve adaylara sonuç belgesi gönderilmez.