-->

Haftanın Öne Çıkanları

Dikey Geçiş Sınavı

Tarih : Ocak 01, 2016 Yorum (0)

Dikey Geçiş DGS Nedir?
Dikey Geçiş ve Yatay Geçiş sınavları genelde birbirleriyle karıştırılmaktadır. Yatay geçiş 4 yıllık bir bölümden, 4 yıllık bir başka bölüme geçişe denir, bu geçiş aynı üniversite içerisinde veya bir başka üniversiteye de gerçekleştirilebilir. Dikey geçiş ise 2 yıllık bir yükseköğretim programından, 4 senelik lisans programına geçmeye denir. Yani dikey geçiş(dgs) kısaca 2 senelik bir bölümün 4 seneliğe tamamlanması manasına gelir.
Dikey Geçiş Sınavı ve Zorluğu
Dikey geçiş yapmak isteyen öğrencilerin girmeleri gerekli olan sınava dikey geçiş sınavı denir. Dikey geçiş sınavı oldukça kolay bir sınavdır. Zor olan kısım ise dikey geçiş yapılacak olan yerlerin kontenjanlarının kısıtlı olmasıdır. DGS, 2000 senesinde çıktığında kontenjanlar gayet iyi bir seviyede idi, fakat gün geçtikçe kontenjanlar artması gerekirken devlet üniversitelerinde azalmaya başlamıştır. Bunun aksine vakıf(özel) üniversitelerde kontenjanlar bir hayli fazladır. Dolayısıyla DGS sınavı ile ilgili olarak kolay olduğunu söyleyebilir, fakat az olan kontenjanlara yerleşmek için soru kaçırmamalıyız.
Sınavda sadece Türkçe ve Matematik soruları sorulmaktadır. Türkçe soruları lisede görülen Türkçe’den ziyade okuduğunu anlama, kavrama , yorumlama tarzında olmaktadır.
Dikey Geçiş Nasıl Olur?
Dikey geçiş birbiri ile bağlantılı bölümler arasında gerçekleştirilir. Örneğin 2 senelik bir bilgisayar programcılığı bölümü okuyor veya mezun durumda iseniz, başvuracağınız 4 senelik lisans bölümleri yine bilgisayar ile alakalı bilgisayar mühendisliği, bilgisayar öğretmenliği vs… gibi bölümler olmalıdır.
Hangi Üniversiteler DGS ile Öğrenci Alır?
Devlet ve vakıf üniversitelerinin hepsi belirli kontenjanlar dahilinde öğrenci alırlar. Devlet üniversitelerinin kontenjanları bir hayli sınırlı olmasının yanında, vakıf üniversiteleri DGS ile çok sayıda öğrenci almaktadır. Ayrıca DGS sınavında vakıf üniversitelerine bir hayli düşük bir puanla girebilir istediğiniz lisans bölümünü okumaya devam edebilirsiniz.
Dikey Geçiş Fark Süresi
2 senelik meslek yüksekokulunda 4 senelik lisans bölümlerine geçerken 1 ila 1.5 senearasında değişen bir süre vardır. Bunun amacı meslek yüksekokulu boyunca görünmeyen derslerin görülmesini sağlamak ve öğrencinin açığını kapatmaktır.