Bir Aday DGS' ye Kaç Kez Girebilir ?
Dikey Geçiş Sınavı (DGS) her yıl ÖSYM tarafından gerçekleştirilir. Meslek Yüksek Okulları’ndan mezun olan veya önlisans programlarını bitiren, ve lisans programlarından birine geçip dört yıllık fakülte diploması almak isteyen adaylar bu sınava girmelidir.
Sınava girebilmek için çeşitli şartlar konmuştur. MYO veya önlisans diplomasısahibi olmak temel şarttır. Bir adayın DGS’ye girmesi için herhangi bir sayı sınırlaması yoktur. Adaylar istediği kadar DGS’ye girip şansını deneyebilir. 2007’ye kadar bu deneme sayısı üç ile sınırlıydı ama sonrasında kaldırıldı.
2011 Yılında konan bir yönetmelikle de, ilk sınava girişlerinin ardından, adaylarda puan kesintisi yapılması şartı kondu.
DGS, toplam 160 sorudan oluşan bir yetenek sınavıdır. 80 sözel ve 80 sayısal yetenek sorusundan oluşur. Adayların puanı hesaplanırken, sınavdaki doğru ve yanlış sorularıyla birlikte, Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı da dahil edilir. Sayısal, Sözel ve Eşit Ağırlık olmak üzere üç puan türünde sonuç belirlenir.
Puanlar belli olduktan sonra adaylar ÖSYM’nin internet sayfasından tercih yaparlar. Tercih yaparken göz önünde bulundurulması gereken, adayın mezun olduğu alan ile ilgili bir programı tercih etmesidir. dgs.gen.tr Her adayın otuz tercih yapma hakkı vardır. Sonuçlar yaklaşık bir ay içerisinde belli olur ve aynı siteden ilan edilir.
İlk yerleştirmede herhangi bir programa yerleşemeyen adaylar için, Ekim ayında EkYerleştirme hakkı verilir. Bunun için başvurular yine ÖSYM’nin internet sitesinden bireysel olarak yapılır. Ek Yerleştirme için ayrı bir kılavuz hazırlanmaz. İlk yerleştirmede bir programa girme hakkı kazanmış adaylar bu haktan faydalanamazlar. Ek Yerleştirme için adaylar yine otuz tercih yaparlar. Sonuçlar aynı internet sayfasından ilan edilir, ve adaylara sonuç belgesi gönderilmez.
Açıköğretim Önlisans Programları’ndan mezun olmuş olan adaylar, eğer yine kendi alanlarındaki açıköğretim programlarının lisans bölümlerine ( 5. Dönemden) devam etmek istiyorlarsa, DGS’ye girmelerine gerek yoktur. Ancak bu, sadece kendi alanlarına devam edecek olan açıköğretim önlisans mezunları için geçerlidir.