Dikey Geçiş Sınavı’nda ÖBP Nedir ?
2000 Yılında bu yana ÖSYM tarafından gerçekleştirilen DGS’nin hesaplama, tercih ve yerleştirme düzenlemeleri, pek çok kez değiştirildi. Sınavsız geçiş uygulamasına başlanmadan önce, ÖSS puanları da DGS netlerinden elde edilen puana dahil ediliyordu. Daha sonra bu uygulama kaldırıldı. DGS netlerinin belirlediği puana AÖBP(Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı) katılıyor ve buna göre yerleştirme yapılıyordu. 2012 Yılından bu yana ise bunun yerini ÖBP (Önlisans Başarı Puanı) almıştır. Peki ÖBP nedir?
ÖBP, adayın mezun olduğu okul, mezun olduğu yıl, diploma notu ve okulun o yıla ait Diploma Notu İstatistikleri kullanılarak belirlenen bir ortalamadır. Hesaplama yapılırken, adayın akademik not ortalaması (En yükseği 100, en düşüğü 50 olarak alınır; yani not ortalamanızı 25 ile çarparak 100 puan üzerinden karşılığını bulursunuz.) 0.8 ile çarpılır ve ÖBP’ye dönüştürülür. dgs.gen.tr Bu şekilde, en yüksek 100 olan notun değeri 80, en düşük 50 olan notun değeri de 40 olarak elde edilir. 50’nin altında olan notlar 50 olarak değerlendirilir. Böylece ÖBP elde edilmiş olunur, bu not da 0.6 ile çarpılır ve adayın tercihleri arasından bir programa yerleştirilmesinde kullanılır.
Bir örnekle anlatmak gerekirse;
- Önlisans akademik not ortalaması 4 üzerinden 3 olan bir aday için hesaplama yapalım.
- Önce 100 üzerinden karşılığı bulunur: 3 x 25 = 75
- ÖBP 80 üzerinden hesaplandığı için, bunun da 80 üzerinden karşılığı bulunur: 75 x 0.8 = 60
- Son olarak, ÖSYM’nin belirlediği şekilde, bu da 0.6 ile çarpılır: 60 x 0.6 = 36
- Bu adayın ÖBP’si 36 dır, ve bu puan DGS’den gelecek olan ham puana eklenerek, ÖSYM’nin, adayın yerleştirilmesinde kullanacağı puan belirlenir.
Bu hesaplamanın da diğer tüm örnekleri gibi avantaj ve dezavantajları bulunuyor; artılarından biri, sınavda elde edilen başarının daha ağırlıklı hale gelmesi, ve bir nevi eşitliğe katkıda bulunması. Henüz mezun olmayan adayların puanlarının manipüle edilebileceği fırsatını vermesi de, eksileri arasında yer alıyor.